Välkomna till Bugg, Fox, Lindy Hop, Charlston och Folkdansdelen på Sverige Dansar 2017

Bugg, En av swingdanserna som numera får anses vara en av våra folkdanser

Bugg dansas i hela Sverige med vissa dialektala skillnader typ att man i Skåne startar framåt med flickans grundsteg och i Norrland bakåt men i mellersta Sverige på stället. Sedan finns det olika förningsstilar men alla kan dansas med varandra. Bugg är den dans som får räknas till den enklaste pardansen i sin grundform då det handlar om att gå i takt och göra riktningsförändringar i vändningsläget, bakåt respektive framåt. Flickan går på varje taktdel med början på höger ben. Killens steg är mer fritt men börjar med fördel på vänster.

När man kommit en bit på vägen så kan man utveckla dansen till oändlighet beroende på tycke och smak något alla vi instruktörer på Sverige Dansar vurmar för dock med en god föra-följa teknik.

Armar, fotarbete, höfter får gärna smycka dansen.Intensitet, mjukhet, följsamhet, lyhördhet är saker som bara gör dansen ännu mer fantastisk att vara delaktig i och för åskådaren att njuta av.Om all detta sedan görs tillsammans med musikens olika delar och inte bara till takten så blir upplevelsen ännu större.

Viktigast är ändå att resan börjar med det första steget in i dansens värld och det gäller att njuta av varje steg då målet flyttas konstant framåt och man blir aldrig fulländad vilket gör dansen så fantastisk.

Instruktörer 2017
Vi har lite nya instruktörer i vårt gäng iår så välkommen att stifta bekantskap med våra dansanta medarbetare nedan, både nya och rutinerade Sverige Dansar instruktörer:

Rebecka Krantz
Rebeckas favoritminne från dansen är den kvällen när hon och maken Jonas inte längre dansade som "bara vänner" och hennes roligaste minne var när hon tävlade i Nike Top Instructor och alla härliga sommardanser runt om i Sverige. Rebecka skulle vilja lära sig att dansa West Coast Swing och Ragga och tycker att det viktigaste hos en danspartner är lyhördhet och samspel. En bra dansare kännetecknas av karisma, passion och att den känner av sin egen dans. Rebe...cka tycker att en bra danslärare ska vara pedagogisk, rolig och skapar en avslappnad stämning genom högt i tak och bra kommunikation med delatagarna. Ett bra exempel på det här är Dorota Baburin. Vem skulle Rebecka helst vilja dansa med då...jo Benji eller Twitch från "So you Think you can dance". Rebecka undervisar tillsammans med Torgny Lindbäck i år.

Thomas Svensson
Thomas tycker att en bra dansare ska ha förmågan att anpassa nivån till sin partner och uttrycka musikens känsla och dynamik i sin dans, gärna anpassa sina figurer efter utrymmet som finns på golvet. han tycker att det är viktigt att den han dansar med är närvarande och inte försöker gissa vad som ska hända och det får gärna bli en inspirerande "kommunikation" i dansen. Bästa dansminnet är från Herräng Dance Camp en tidig morgon på golvet när kreativiteten flödade trots en hel natts dans och ömma fötter. Thomas tycket att en bra danslärare ska ha förmåga att förklara dansrörelserna på olika sätt samt sprida dansglädje genom energifylld dans och närvaro bland eleverna. hans bästa instruktör heter Skye Humphries och han skulle gärna dansa ett stepnummer med Gene Kelly.

Tony& Marie Forsberg
Dans är livet för Tony och Marie och dansen förde dem samman. Dans är ett uttryck för hur och vad de vill utföra till musik, i alla former på ett lätt, behagligt och lekande sätt.
Duon har tävlat i bugg sedan 1988, några år i dubbelbugg, samt tävlings dansat i Hambo, Polka, Snoa och Marie i Schottis.
Idag håller de kurser för Ena Bugg & Swing sedan starten 1988, men innan dess i bildningsförbundens regi, sedan tidigt 80-tal.

Ann-Charlotte "Lotta" Vacker
Lotta tycker att en bra dansare ska ha förmågan att känna av musiken och att kunna förmedla känslan i sin dans. Hon tycker det är viktigt att den hon dansar med är lyhörd och kommunicerar bra. Hennes bästa dansminne är från Herräng Dance Camp när hon fick möjlighet att lyssna på den legendariske dansaren Dawn Hampton och höra hennes syn på dans...Mäktigt säger Lotta! Lotta tycker att en bra danslärare ska ha bra närvaro, energi, tydlighet och vara lyhörd för vad deltagarna behöver och hennes bästa instruktör heter Marie Nahnefeldt Mattson. Vem skulle Lotta helst vilja dansa med då....Fred Astair såklart! Lotta och Torgny undervisar tillsammans.

Jonas Krantz
Instruktör i Bugg och Performance: Jonas bästa dansminne är när han träffade äkta makan Rebecca och han tycker att det är viktigt med samspel och lyhördhet i dansen. Jonas skulle vilja lära sig att dansa West Coast Swing och salsa och han tycker att bra kroppskontroll kännetecknar en bra dansare. Hans värsta(roligaste) dansminne var när han missbedömde tiden att åka till en tävling i Enköping från Sundsvall och sladdade in 2 heat innan det var deras tur och resan bestod av hög hastighet, flygtur över gupp mitt på E4:an och ett klädbyte i bilen men skam det som ger sig de kom 4:a i tävlingen. Vad du inte vet om Jonas är att han är en jäkel på att sy med nål och tråd och han helst skulle dansa en West Coast Swing med Tatiana. Jonas undervisar Bugg nybörjarkurser i år.

Torgny Lindbäck 
Torgny har har alltid idrottat och hittade dansen ganska sent vid 23 års ålder och första tillfället på en buggkurs var det värsta han hade upplevt i hela sitt liv när det handlar om dans. Men det skulle visa sig bli det bästa.
Jag och en kompis kom lite sent och kastade oss in med gott mod då en vän hade visat grundsteget innan.
Vilket skulle visa sig var helt fel då hon visat  buggstegen och detta var Jive ( trippelsteg)!! Vi gick på Lasse Kühlers dansskola som på den tiden hade kurs på Folkungagatan i Stockholm på ett ställe som hette Ramona.
Jag var som tur var för spak för att kila mitt i kursen men i min skalle malde: -Aldrig att jag går hit igen, Jag ska genomlida detta pinsamma, ofattbara... 
Jag genomled en och en halv timme med snälla hjälpdansare som stöd och var på väg ut då jag haffades av kursledaren som var Lasse Kühler him self.
Han sa att han sett att jag hade problem och att jag gärna fick gå dubbelt då det fanns en parallellkurs, sagt och gjort. Det blev nybörjarkursen 8 kursomgångar och fortsättningskursen 6 kursomgångar innan polletten ramlade ner. Att jag sedan fastnade för dans och dansade sju dagar i veckan och kom in på showdansskolan som sedan ledde till tävlingsdansen och dans runt hela jorden både på tävlingsgolvet och instruktörsgolvet vilket jag mest brinner för numera och Lasses sätt att locka in mig i dansens värld är något jag försöker ha med mig jämt när jag undervisar. Det bästa dansminnet är nog det senaste.

 

 

 

play